Garantie, wat heb je eraan?

“Ik heb garantie gekregen, dus ik maak me geen zorgen!” Een uitspraak die ik vaak hoor van mensen die een product hebben gekocht. Maar is dat wel een terecht gevoel?
Kennelijk geeft het krijgen van garantie mensen een comfortabel gevoel. Waarschijnlijk omdat zij denken dat ze met garantie beschermd zijn tegen allerlei soorten gebreken in het product dat zij hebben gekocht. Dat gevoel kan terecht zijn, maar dat is lang niet altijd het geval. Sterker nog, sommige garanties zijn zo opgesteld dat mensen juist recht hebben op minder dan waar ze op grond van de wet aanspraak kunnen maken.
Garantie niet in de wet
Het begrip “garantie” staat niet in de wet. Over de koop van producten bepaalt de wet – kort samengevat – dat het product moet voldoen aan de eigenschappen die een koper mag verwachten van dat product. Garanties die een verkoper geeft zien op dat wat de koper mag verwachten van het product. Ik geef een voorbeeld.
Kapotte accu
Er wordt een nieuwe auto gekocht. Tien jaar na datum aankoop gaat de accu van de auto kapot. Als er geen garanties zijn afgegeven, dan zal op grond van de wet beoordeeld moeten worden of het normaal is dat de accu er na tien jaar mee ophoudt. Dan kan een behoorlijk lastige discussie zijn. Als blijkt dat de levensduur van een accu rond die tien jaar of korter ligt, dan kan de koper niet voor de kapotte accu aankloppen bij de verkoper. Hij mocht immers ook niet meer verwachten van de accu. Maar als de conclusie is dat een accu prima langer dan tien jaar mee moet kunnen, dan heeft de verkoper iets uit te leggen.
Stel dat in deze situatie de verkoper van de auto een garantie had afgegeven, inhoudende dat de accu tenminste vijftien jaar mee kan. Met deze garantie wordt dus de verwachting van de koper over het functioneren van de accu geregeld. Lees: de koper mag ervan uitgaan dat de accu tenminste vijftien jaar functioneert. Als de accu dan na tien jaar al kapot gaat, is dat in strijd met de garantie en heeft de koper een sterkere positie.
Tijd of werking
In het hierboven gegeven voorbeeld wordt met de garantie de verwachting van de koper over de tijd dat de auto functioneert ingevuld. Een garantie kan ook zien op de werking van een product. De verkoper kan dan aan de hand van bijvoorbeeld technische specificaties aangeven wat de koper mag verwachten over de concrete werking van een product.
Consumenten
Consumenten worden beschermd door de wet. Dat houdt in dat afspraken met een consument, die in het nadeel afwijken van de rechten die een consument heeft op grond van de wet, niet gelden. Garanties voor een consument mogen de rechten van een consument wel uitbreiden, maar dus niet beperken.
Schending garantie
Wanneer een product niet naar behoren functioneert en dat binnen de risicosfeer van de verkoper valt, dan is de vraag waar de koper recht op heeft. Er zijn meerdere opties, waarvan herstel en vervanging er twee zijn. In beginsel heeft de koper de keus tussen deze opties, terwijl voor de verkoper vaak een van deze opties financieel voordeliger is. Daarom kan het voor de verkoper lonen om vooraf met de koper af te spreken welke acties de verkoper onderneemt als het product niet functioneert. Dat kan bijvoorbeeld in een koopovereenkomst of in algemene voorwaarden worden opgenomen.
Wil je advies over het opstellen van garanties of zit je in een situatie waarin garanties ter discussie staan, mail (