Kun je als consument je nieuwe paard binnen zes maanden teruggeven

Zes maanden termijn…hoe zit dat precies?
Vaak krijg ik te horen dat consumenten het recht zouden hebben om een nieuw paard binnen zes maanden terug te geven als het paard niet bevalt. De verkoper zou dan verplicht zijn om het paard terug te nemen. Dit is helaas niet het geval. De termijn van zes maanden is niet bedoeld als een soort garantietermijn, maar als een hulpmiddel bij te leveren bewijs door de koper als het paard iets mankeert. Hoe zit dit precies?
Stel dat de koper van een paard na de verkoop aangeeft dat het paard iets mankeert. Een belangrijke vraag is dan of het gebrek al aanwezig was bij het paard toen de koper het paard kocht. Probleem is dat het vaak niet makkelijk is om enkele maanden na de koop nog aan te tonen dat het gebrek al aanwezig was bij de koop. Een dierenarts kan lang niet altijd exact vaststellen wanneer een gebrek is ontstaan. En getuigen zijn in veel gevallen niet makkelijk te vinden of ze zijn niet bereid om te verklaren. Hoe makkelijk zou het dan zijn voor de koper als dit op hem rustende bewijsrisico verschuift naar de verkoper?! Dat is precies wat er gebeurt bij de toepassing van de ‘zes maanden termijn’.
Als de koop kwalificeert als een consumentenkoop (professionele verkoper verkoopt paard aan consumentkoper), en het gebrek openbaart zich binnen zes maanden na de koop, dan bepaalt de wet dat wordt vermoed dat het gebrek bij de koop aanwezig was. De koper hoeft dan alleen maar aan te tonen dat een gebrek zich openbaart binnen zes maanden na de koop en dan gaat de rechter er vervolgens van uit dat dit gebrek ook aanwezig was bij het paard op het moment van de koop. Het is dan vervolgens aan de verkoper om aan te tonen dat het gebrek áfwezig was bij de koop. Hiermee verschuift het bewijsrisico dus van de koper naar de verkoper. De praktijk laat zien dat het lastig kan zijn voor verkopers om aan te tonen dat het paard tijdens de koop vrij was van gebreken.
Belangrijk is dus wel om te onthouden dat de zes-maanden-regel (bewijsvermoeden) niet betekent dat een koper onverkort het recht heeft om het paard terug te geven. Er zijn veel meer elementen die hierbij een rol spelen.
De termijn van zes maanden is overigens per 1 januari 2022 opgerekt naar één jaar. Consumentkopers kunnen nu dus aanspraak maken op een nog langere termijn waarin zij worden geholpen in hun bewijslast. Er zijn plannen om voor levende have, zoals paarden, een uitzondering te maken op deze termijn en die weer terug te brengen naar zes maanden. Daarover schreef ik recent een blog.