Eigendom van een paard

Wie is eigenaar van het paard?
Op het eerste oog lijkt dit een eenvoudige vraag, maar toch is deze vraag lang niet altijd makkelijk te beantwoorden. Vaak genoeg ontstaat er discussie tussen partijen over wie zich eigenaar van het betreffende paard mag noemen. Dat heeft vaak te maken met onduidelijke of niet vastgelegde afspraken wanneer een paard ergens anders wordt gestald. De betrokken partijen verschillen dan van mening over de afspraken die rondom deze verhuizing zijn gemaakt.
Eigendom
Het eigendomsrecht is een van de meest sterke rechten die we kennen. Als eigenaar ben je helemaal vrij om te beschikken over je eigendommen. Een eigenaar heeft ook het exclusieve recht op het gebruik van zijn eigendommen en kan anderen verbieden om deze te gebruiken. Het eigendomsrecht is dus een heel belangrijk recht, dat een eigenaar maar al te graag wil behouden.
Eigendom of niet?
Een goed voorbeeld van een situatie waarin de eigendomspositie centraal komt te staan, is de situatie waarin een eigenaar van een paard zijn paard laat africhten door een ruiter. Het paard wordt bij de ruiter of elders gestald, waar het paard zal worden getraind door de ruiter.
De ruiter heeft schulden bij derden en deze schuldeisers laten beslag leggen op het paard. Het paard is bij de ruiter is, althans wordt verzorgd en/of gereden door de ruiter, waardoor de schuldeisers denken dat het paard van de ruiter is. Zo wordt het paard gebruikt als verhaalsobject voor de schulden van de ruiter.
Als eigenaar moet je dan snel handelen en aan de bel trekken bij de schuldeisers. De eigenaar moet hen ervan overtuigen dat hij en niet de ruiter eigenaar is van het paard, zodat het paard ook niet als verhaalsobject kon dienen voor de schulden van de ruiter. Maar hoe doe je dat?
Aanwijzingen voor eigendom
De eigenaar kan bijvoorbeeld een aankoopfactuur laten zien of een verklaring van degene van wie het paard is gekocht overleggen. Daaruit kan blijken dat de eigenaar het paard ooit heeft gekocht.
Bewijs van kosten die de eigenaar maakt voor de verzorging, stalling en training van het paard kunnen ook van belang zijn.
De tenaamstelling in het paardenpaspoort kan een aanwijzing zijn, maar is niet doorslaggevend. Anders dan bijvoorbeeld voor huizen, kennen we in Nederland geen sluitend register waarin de eigendom van paarden staat geregistreerd. De registratie van een persoon als eigenaar van een paard in het paardenpaspoort, is dan ook geen hard bewijs van eigendom.
Het gaat vaak om een samenspel van meerdere omstandigheden bij het antwoord op de vraag wie eigenaar is van het paard.
Tips
Als je jouw paard in training of verzorging geeft aan een ander, bevestig dat dan op zijn minst per mail of app. Je kunt dan later altijd aantonen op welke (rechts)grond diegene jouw paard onder zich heeft. Nog beter is het opstellen van een (korte) overeenkomst waarin de afspraken voor het paard zijn beschreven.
Hulp of advies nodig over de eigendom van een paard? Neem dan vrijblijvend contact met mij op per mail (