Skip to main content

Prijzen wijzigen, mag dat?

Gepubliceerd op:
07 november 2024
Britt Loeffen

Als ondernemer is het natuurlijk fijn om de mogelijkheid te hebben prijzen tussentijds te kunnen aanpassen. Bijvoorbeeld wanneer de kostprijs van het product omhoog gaat. Maar mag je prijzen verhogen als je met een klant afspraken heb gemaakt over de prijs? Afspraak is immers afspraak. Een bepaling in de algemene voorwaarden (een prijswijzigingsbeding) kan uitkomst bieden.   

Prijswijzigingsbeding in algemene voorwaarden

Een prijswijzigingsbeding mag. Dat concludeerde onder meer het Hof ’s-Hertogenbosch op 27 oktober 2020. Partij A en partij B deden al jarenlang zaken met elkaar. Zij hadden een overeenkomst gesloten waarin was bepaald dat de algemene leveringsvoorwaarden van partij B van toepassing waren. Deze voorwaarden bepaalden onder andere:

Wij zijn bevoegd de opgegeven c.q. overeengekomen prijzen op grond van een na de aanbieding c.q. na de totstandkoming van de overeenkomst opgetreden stijging van bedoelde prijsbepalende faktoren te verhogen, ook al was deze stijging voorzienbaar.

Toen partij B aankondigde dat zij haar prijzen ging verhogen vanwege gestegen kosten, was partij A het daar niet mee eens. Volgens partij A waren er vaste prijzen afgesproken en mocht partij B deze niet verhogen.

Het Hof oordeelde (kort samengevat) dat partij B een beroep kon doen op voornoemd prijswijzigingsbeding en de prijzen dus mocht aanpassen.

Redelijkheid

Belangrijke opmerking bij deze uitspraak van het Hof is dat de suggestie lijkt te worden gewekt dat een prijswijziging niet onredelijk of volstrekte willekeur mag zijn. Een partij die haar prijzen wil wijzigen, moet daarvoor een redelijk argument hebben. Wat redelijk is, kan niet in algemene zin worden beantwoord. Dat verschilt per casus, maar gedacht kan worden aan bijvoorbeeld een stijging van de kosten voor inkoop of grondstoffen.

Conclusie

De uitspraak van het Hof ’s-Hertogenbosch bevestigt dus dat een prijswijzigingsbeding in algemene voorwaarden de ruimte kan geven om prijzen aan te passen als daartoe aanleiding bestaat. Een fijne gedachte als bijvoorbeeld de kosten voor inkoop stijgen en je deze stijging wilt doorberekenen in de prijs aan de klant.