Skip to main content

Veilingkoop

Gepubliceerd op:
26 maart 2024
Britt Loeffen

Kopen op een veiling

Wanneer u een paard koopt of verkoopt tijdens een veiling, dan zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Ik licht dit toe.

Koopovereenkomst
Net als in een normale situatie, komt ook bij de koop van een paard tijdens een veiling een ‘gewone’ koopovereenkomst tot stand tussen de koper en de verkoper. Voor de wet maakt het geen verschil of de koopovereenkomst tot stand komt via een veiling of niet. De koper is meestal degene die een bod uitbrengt tijdens de veiling en de verkoper is de eigenaar van het paard die het paard ter veiling aanbiedt.

Goed om te realiseren is dat de veilingorganisatie géén partij is bij de koopovereenkomst. In vrijwel alle veilingvoorwaarden die wordt dit ook uitdrukkelijk bepaald. De veilingorganisatie is slechts tussenpersoon/platform. Soms probeert een koper toch de veilingorganisatie aan te spreken, maar deze aansprakelijkheid wordt vrijwel altijd afgewezen door de rechter, omdat de organisatie dus niet de verkopende partij is.

Veilingvoorwaarden
De veilingvoorwaarden kunnen een belangrijke rol spelen. Zo kunnen zij bepalen op welk moment het risico van het paard overgaat van verkoper op koper, wanneer de koopsom moet worden betaald en bij wie moet worden geklaagd als het paard niet aan de verwachtingen voldoet. Ook bevatten de voorwaarden soms bepalingen die zien op de veterinaire keuringen die de paarden hebben ondergaan en de mogelijkheid om de uitslagen van deze keuringen in te zien. Soms wijken de veilingvoorwaarden op dit soort onderwerpen af van de wettelijke uitgangspunten. Daarom is het belangrijk om goed na te gaan wat de toepasselijke voorwaarden voorschrijven.

Online veiling: binnen 14 dagen paard terug kan
Tegenwoordig zie je steeds vaker de mogelijkheid om online een bod uit te brengen. Bij veilingen waar uitsluitend online geboden kan worden. gelden deels andere wettelijke regels. Een van de meeste interessante onderwerpen rondom een online veiling is het zogenaamde herroepingsrecht. Het herroepingsrecht houdt in dat een koper het recht heeft om de koop binnen 14 dagen nadat hij het paard heeft ontvangen, te ontbinden. De koper hoeft geen reden te geven voor de ontbinding. Dus ook als het paard niets mankeert, heeft de koper het recht om de koop te ontbinden. Het herroepingsrecht geldt als de koper een consument is en de verkoper een professional. Gevolg van het inroepen van het herroepingsrecht is dat de verkoper verplicht is om het paard terug te nemen en de koopsom terug te betalen.

Veilingen waarbij de mogelijkheid bestaat om tijdens ‘kijkdagen’ de paarden te bekijken, maar waarbij men vervolgens uitsluitend online kan bieden, blijven een online veiling.

Voor veilingen waarbij zowel onder fysieke aanwezigheid geboden kan worden, maar ook online, geldt het herroepingsrecht niet.

Conclusie
Check de veilingvoorwaarden goed om te zien wat je rechten en plichten zijn. Als bij de veiling uitsluitend online geboden kan worden, dan heeft een consumentkoper het recht om binnen 14 dagen het paard zonder opgaaf van reden terug te geven. Professionele verkopers moeten rekening houden met dit recht.