Paardeneigenaar en aansprakelijkheid

Als je eigenaar bent van een paard, draag je het risico op aansprakelijkheid wanneer jouw paard schade aanricht. Het maakt daarbij in beginsel geen verschil of het paard bij de eigenaar op stal staat of bij een ander. Ook als het paard op bijvoorbeeld een pensionstal staat of wordt uitgeleend, en de eigenaar dus niet altijd nauw betrokken is bij het paard, blijft uitgangspunt dat de eigenaar aansprakelijk is voor de door zijn paard aangerichte schade. Ik geef van beide situaties een voorbeeld.
Pensionstal
Een zaak bij het Gerechtshof Amsterdam ging over pensionstalling. Twee dames hadden ieder een paard gestald bij een pensionstal. Toen de paarden samen in de wei stonden en een van de dames de waterbakken in de wei controleerde, werd zij omver gelopen door het paard van de andere dame. Beenletsel bij de dame die in de wei was, tot gevolg. Zij stelde de andere dame aansprakelijk, omdat zij eigenaresse was van het paard. Het Gerechtshof oordeelde dat deze laatste inderdaad aansprakelijk was voor het beenletsel dat was opgelopen bij de andere dame, omdat dit beenletsel was veroorzaakt door het paard wat eigendom was van de dame.
Deze uitspraak is dus een mooi voorbeeld waarin de eigenaresse van een paard ten tijde van het ongeval in geen velden of wegen te bekennen was, maar zij wel aansprakelijk was voor het gedrag van haar paard.
Uitlenen
Een andere situatie werd behandeld bij het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Meneer A had twee Belgische trekpaarden in bezit en leende deze uit aan meneer B. Meneer B had de trekpaarden nodig om een oogstwagen te trekken waarop de nieuwe prins carnaval zou worden ingehaald. Meneer B spande de trekpaarden in en werd daarbij geholpen door meneer C. Onderweg naar de carnavalsstoet is een paraplu tussen de benen van een van de ingespannen trekpaarden gewaaid. Dit paard is gaan steigeren en daarbij met een been op de voet van meneer C terecht gekomen. De trekpaarden bewogen zich naar voren en de oogstwagen is over de voet van meneer C gereden. Het letsel dat meneer C aan zijn voet oploopt, is zodanig ernstig dat een deel van zijn rechtervoet geamputeerd moest worden. Meneer C sprak meneer A aan, omdat meneer A eigenaar was van de trekpaarden. Het Gerechtshof gaat mee in deze stelling en oordeelt dat meneer A als eigenaar van de paarden aansprakelijk is voor de door meneer C geleden schade.
Ook uit deze uitspraak blijkt dus dat zelfs wanneer je jouw paard uitleent en helemaal niet betrokken bent bij de manier waarop het paard gebruikt wordt door de inlener, je toch aansprakelijk gesteld kunt worden voor de schade die het paard aanricht.
Dus…!
Voor veel eigenaren is hun paard een kostbaar bezit. Dit bezit kent echter wel een keerzijde waar helaas nog veel te weinig bij stilgestaan wordt. De beste tip die ik een paardeneigenaar kan meegeven is: zorg voor een goede verzekering, want zeker als het gaat om fysiek letsel dat blijvend van aard is, kan de schade hoog oplopen.
Wilt u meer weten over ongevallen en/of de aansprakelijkheid in paardenzaken, mail (